Web page sponsored by

Take a look at this design from Wood, Yorath and Goldstraw for an extended clubhouse design that retains many of the vernacular elements of a cricket pavilion. If you have any thoughts on the design please let us know. If we ever do find the funding for such a large project we want to make sure that everything is in place. Small details can be just as important as the overall design.
> BACK TO ENDON FUTURE

As the drawing left shows the existing clubhouse will be incorporated into the new build and not demolished. The extension, on both ground and first floor level, continues the idea of a half-covered verandah with a similar upper balconey allowing players to view the main field from the changing rooms behind.

Maintaining the old clubhouse within the new build will keep down costs and retain some of the atmosphere associated with past times. This aspect of the design may, however, be criticised as an architectural mismatch and a completely new design would be preferable.

ENVIRONMENTAL ELEMENT

The design does not incorporate the new technologies available for producing renewable energy. Solar panels and underground heating will need to be considered

The ground floor plan with its central partition gives a degree of flexibility to the bar seating area allowing for a multi-functional use as well as offering a large open function room.

While the kitchen is extended, the bar area remains at its present size and this may not be suitable for the busiest of club occasions.

The downstairs toilet facilities also remain the same size and, although there will be some upstairs options, the Ladies facilty is not as good as it should be.

The disabled shower/wc facility opening so directly to the seating area may also be a weakness.

The patio area at the back is to allow a comfortable viewing area for the upper field. This area will also need to be designed as a covered walkway to any marquee extension erected at the back of the clubhouse as in the case of the recent, very successful, Stanley Ball.

A major weakness is the narrowness of the staircase which gives access to the upstairs changing rooms. It may prove difficult to manhandle large cricket bags in such a confined area.

The upper floor offers a large landing area that leads to external viewing area, an office area to help with club administration and four changing rooms. The number of changing rooms will help offer female players a degree of comfort and privacy that the present clubhouse fails to do and also make the management of teams crossing over at the end and start of matches a problem-free operation.

 

The end elevation facing Post Lane offers a symmetrical and attractive facade with an abundance of external viewing space and shelter from the elements.

The small tower projecting from the roof identifies the building as a cricket pavilion and adds character to what might otherwise be considered a bland design.

The scorebox end of the building, with its cedar wood sidings, is the least viewed side of the design but integrates into the planned woodland it faces.

The kitchen extension has no windows and prevents any view from the interior to the clubhouse. A window facing the scorebox would also be useful.

If you have any comments or ideas please pass them on to us
> BACK TO ENDON FUTURE